dissabte, 16 de novembre del 2024

Zona de Baixes Emissions de Manresa: està justificada? Què diuen les dades?

 

Sobre la famosa Zona de Baixes Emissions de Manresa i la seva justificació, unes dades, extretes del corresponent projecte tècnic. A partir d’aquí, vostè jutja.

(Resum: la contaminació supera el límit normatiu en NO2 a les vuit del vespre dels dies laborables a la plaça d’Espanya. El llindar normatiu és 40 i la mesura dona 41. La resta d’hores i dies, i de contaminants examinats, estan dins la llei).

Diòxid de Nitrogen (NO2):

«El valor límit anual de per a la protecció de la salut humana fixat per la normativa ... no s’ha superat en l’estació de plaça d’Espanya en els darrers 12 anys, amb una certa tendència a la baixa, afectada especialment per la pandèmia del Covid-19. Tanmateix, les dades són superiors als límits recomanats per l’OMS».

Tanmateix: «Pel que respecta a l’evolució de la concentració d’aquest contaminant segons l’hora del dia, es pot observar un pic clar entre les 19h i les 21h, força vinculats a la combustió dels motors dels vehicles i als sistemes de calefacció. L’impacte del trànsit rodat es fa palès en la comparació entre la mitjana d’un dia laborable, quan inclús se supera el llindar normatiu a les 20h, i el cap de setmana (dissabte i diumenge), en el qual els valors es veuen clarament reduïts.»

Partícules en suspensió:

«Els nivells d’immissió de les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 2,5 micres (PM2,5) s’han situat per sota del llindar màxim anual fixat per la normativa (25 μg/m3)

Partícules inferiors a 10 micres (PM10) «Durant el període 2011-2021 no s’ha produït cap superació del valor límit anual fitxat per la normativa vigent (40 μg/m3) a cap de les dues estacions de Manresa»

Ozó:

«Durant els darrers 12 anys, l’estació de plaça d’Espanya ha registrat 10 superacions l’any 2019 i 2020, valor sempre inferior a les 25 ocasions per any fixades en la normativa».

(La il·lustració és l'acudit d'en Galdric Sala publicat avui a Regió7, esmolat com sempre.)