dimecres, 28 de maig del 2025

El linxament de la salsitxa de frankfurt


Llegeixo en algun lloc que les salsitxes de frànkfurt augmenten el risc de patir càncer de còlon. Elimina-les de la dieta!, quasi ordena el divulgador. No voldria estar a la seva pell qual el truqui l’amo de la patronal del hot dog (gos calent: com la imaginació de qui li va posar aquest nom). Les persones madures a les que es diagnostiqui la patologia ¿podran demandar judicialment el bar on se’n van atipar en l’adolescència? I si ja ha tancat i al seu lloc hi ha un basar xinès?

He demanat al ChatGPT que busqui per mi a internet les xifres de prevalença del càncer de còlon a la Unió Europea. M’imaginava que Alemanya, l’imperi de les salsitxes, que les devora amb curri i patates en parades al carrer (currywurst), ocuparia la primera posició. Doncs no. Resulta que Alemanya se situa en el penúltim lloc de la taula d’incidència. ¿Serà perquè les kartoffeln que ingereixen a balquena neutralitzen els efectes perniciosos dels additius de la carn, o perquè les seves salsitxes són més honestes i menys processades que les dels nostres establiments? En canvi la posició espanyola, suposat paradís de la saludable dieta mediterrània, és la sisena d’un conjunt de vint-i-set.

Al capdamunt de la llista negra hi trobem els Països Baixos, Hongria, Dinamarca, Eslovènia i Eslovàquia. A l’extrem inferior, Àustria, on la menja que ens ocupa també és habitual. No sembla que la modesta salsitxa rosada sigui la gran culpable; si de cas, una més entre moltes responsables: carns processades, carns vermelles (sobretot carbonitzades a la planxa), massa greixos, poca fibra, alcohol... L’alternativa saludable són la fruita, les verdures, els llegums, el peix, i compte amb la preparació, perquè els fregits tampoc no són la més recomanada. Peix i verduretes al vapor i un raig moderat d’oli cru és un àpat que allunya el càncer de colon i també la obesitat, perquè el menjarem més per gana que per ganes.

Tot plegat perquè un dia els familiars d’un amic que ha mort d’això et jurin que sempre havia fet una alimentació extremadament saludable, mentre un altre amic que passa de la llonganissa a la cansalada fumada, i d’aquesta als empanats oliosos, arriba als cent anys amb el païdor en perfectes condicions. La millor saviesa és la consciència de saber que coneixem molt menys del que ignorem. Ja ho va dir Sòcrates: «només sé que no sé res». I els sembradors d’alarmes, tampoc.